Uuden opiskelijan opas

Tervetuloa uusi Jyväskylän yliopiston sosiaalityön opiskelija! Fukseiksi kutsutuilla  ensimmäisen vuoden opiskelijoilla voi olla paljon kysymyksiä tulevasta, joten olemme tälle sivulle koonneet tiiviin infopaketin. 

 

Uuden opiskelijan To do- lista:

 

  • Ota opiskelupaikka vastaan ja ilmoittaudu lukuvuodelle
  • Ota käyttöön yliopiston sähköposti ja käyttäjätunnukset
  • Tilaa fyysinen opiskelijakortti tai/ja lataa esim. Frank App (nettialennuksia ja digitaalinen opiskelijakortti)
  • Etsi asunto. Opiskelija-asuntoja voi hake muun muassa KOASin ja Soihdun kautta
  • Hae opintotukea ja yleistä asumistukea Kelan verkkoasiointipalvelussa
  • Seuraa Interventiota Instagramissa niin pysyt mukana sossumeiningeissä!!!

 

Lisää tietoa löytyy yliopiston nettisivuilta:

https://www.jyu.fi/fi/opiskelijalle/kandi-ja-maisteriopiskelijan-ohjeet/uuden-opiskelijan-kasikirja 

 

Orientaatioviikko

 

Yliopiston ensimmäinen viikko eli orientaatioviikko alkaa vuonna 2024 26.8. maanantaina. Tällöin on ohjelmaa päivisin ja iltaisin sekä yliopiston että ainejärjestöjen puolelta. Tutorit ottavat yhteyttä uusiin opiskelijoihin ennen tätä viikkoa ja heiltä saa lisää infoa viikon aikataulusta. 

 

Orientaatioviikon ohjelma tulee olemaan tiivis. Vaikka kannattaakin käydä mahdollisimman monessa tapahtumassa, niin tulee kuunnella omaa jaksamista.❤️ Kanssaopiskelijoihin ehtii myös tutustua orientaatioviikon jälkeenkin! 

 

Yliopistosanastoa

 

Ainejärjestö

Ainejärjestöt kokoavat yhteen saman pää- tai sivuaineen opiskelijoita. Ainejärjestöt järjestävät opiskelijoille vapaa-ajan tapahtumia, toimivat linkkinä opiskelijoiden ja yritysten välillä ja valvovat jäsentensä etuja. Interventio ry on sosiaalityön opiskelijoiden ainejärjestö. 

 

Akateeminen vartti

Yliopistossa esimerkiksi luennot alkavat usein vartin yli. Tätä kutsutaan akateemiseksi vartiksi. Kannattaa kuitenkin tarkistaa lukujärjestys, koska vartti ei aina päde. 

 

Approt

Approt ovat tapahtuma, jossa opiskelijat kiertelevät esimerkiksi eri ravintoloita ja baareja riippuen approjen teemasta. Jyväskylässä suosituimpia approja ovat muun muassa Kauppakadun Approt, Herkkuapprot ja Vappuappro. 

 

Fokus ry 

Fokus on yhteiskuntatieteilijöiden yhteinen ainejärjestö, johon myös sosiaalityön opiskelijat voivat liittyä. Yksi YFI:n neljästä ainejärjestöstä

 

Fuksi

Ensimmäisen vuoden opiskelija

 

Fuksiaiset

Ensimmäisen vuoden opiskelijoille järjestettävä rastitapahtuma. Tapahtuma sijoittuu alkusyksyyn. 

 

Hyvis

Opiskelijoiden hyvinvointineuvojat. He tarjoavat keskusteluapua ja tukea opiskelijahyvinvointiin liittyen. Lisää tietoa ja yhteystiedot: https://www.jyu.fi/fi/opiskelijalle/kandi-ja-maisteriopiskelijan-ohjeet/opiskeluhyvinvointi/hyvikset-eli-opiskelijoiden-hyvinvointineuvojat#1642 

 

JYY

Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta. Kun ilmoittaudut läsnäolevaksi ja maksat lukukausimaksun, liityt samalla JYY:n jäseneksi. JYY järjestää erilaisia tapahtumia ja tarjoaa erilaisia palveluita sekä edunvalvontaa jäsenilleen. 

 

Koulutussuunnittelija

Koulutussuunnittelijan tehtävänä on auttaa opintoihin liittyvissä asioissa ja esimerkiksi henkilökohtaisen opintosuunnitelman (eli HOPSin päivittämisessä) 

 

Sosiaalityön koulutussuunnittelija

 

Ainoriitta (Siukku) Pöllänen 

ainoriitta.pollanen@jyu.fi 

 

Mephisto ry

Filosofian opiskelijoiden ainejärjestö. Yksi YFI:n neljästä ainejärjestöstä

 

Omaopettaja

Omaopettaja on opintojen ohjaaja koulutussuunnittelijan kanssa. Omaopettajalta saa sekä yksilö- että ryhmäohjausta.

 

Opiskelijahaalarit

Haalarit tilataan ainejärjestön kautta usein alkusyksystä ja niihin kerätään haalarimerkkejä esimerkiksi tapahtumista. Haalareita käytetään useissa opiskelijatapahtumissa. 

 

Puolue ry

Valtio-opin opiskelijoiden ainejärjestö. Yksi YFI:n neljästä ainejärjestöstä

 

Sitsit

Akateeminen rentohenkinen pöytäjuhla, joka sisältää laulamista, ohjelmaa, virvokkeita ja ruokaa. Fukseille järjestetään usein lukuvuoden alussa fuksisitsit, joissa pääsee harjoittelemaan sitsaamista. 

 

Tutorit

Tutorit ovat fuksien oppaita ja jokaisella uudella opiskelijalla on oma tutorryhmänsä. Tutorilta voi kysyä kaikkea opintoihin liittyen ja he osaavat myös ohjata kysymykset oikeille tahoille. 

 

Vujut

Järjestöjen vuosijuhlat. Iltajuhla, jossa juhlistetaan ainejärjestöjen vuosipäivää. 

 

YFI

Yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitos. Sosiaalityön oppiaine kuuluun YFI-laitokseen.

 

YTHS 

Korkeakouluopiskelijoiden terveydenhoitosäätiö. YTHS:lle tulee maksaa erikseen terveydenhoitomaksu Kelan kautta, jos olet ilmoittautunut läsnäolevaksi lukukaudelle. Lisää tietoa https://www.kela.fi/nain-maksat-korkeakouluopiskelijan-terveydenhoitomaksun 

 

Lisää sanastoa JYU:n sivuilla: https://www.jyu.fi/fi/opiskelijalle/kandi-ja-maisteriopiskelijan-ohjeet/uuden-opiskelijan-kasikirja/yliopistosanasto 



Intervention fuksivastaava

 

Interventiolla on oma fuksivastaava, joka on yhteyshenkilö ainejärjestön ja fuksien välillä. Tutoreiden tehtävä on tutustuttaa yleisesti yliopistoon ja fuksivastaava vastaa ainejärjestöön liittyvissä asioissa. Fuksivastaavaan voi olla yhteydessä matalalla kynnyksellä! 

 

Fuksivastaavan yhteystiedot

 

Teemu Sihvonen

tejosihv@student.jyu.fi